Povijest samoposlužnih praonica rublja

Povijest samoposlužnih praonica rublja u svijetu

Usluga samoposluživanja, pranje rublja , samoposlužna praonica rublja je objekt gdje se odjeća pere  i suši bez profesionalne pomoći.

Laundromati su poznati u Velikoj Britaniji kao launderettes ili laundrettes , te u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu kao laundromati (od generičkog zaštitnog znaka Westinghouse Electric Corporation )  ili (rijetko) hadhearije . Poznato je da je George Edward Pendray stvorio pojam “praonice” za Westinghouse.

Dok većina domova ima svoje perilice i sušilice za rublje, praonica je još uvijek vrlo popularna kod stanovnika stanova i onih koji nemaju vlastite kućanske  strojeve. Također ih koriste i oni koji posjeduju vlastite strojeve, za velike posteljine i druge predmete koji se ne mogu smjestiti u redovnim stambenim perilicama.

Većina domaćinstava u Velikoj Britaniji ima posteljinu (kao što su popluni i pokrivači) koji su daleko iznad kapaciteta kućanskih strojeva, a praonice su jedino mjesto za pranje takvih predmeta.

U samoposlužnim praonicama rublja  ne treba radna snaga, jer kao što i sama riječ govori radi se o samoposluzi, mnogi misle kad se govori o samoposlužnim praonicama rublja da se radi o kemijskim čistionicama što nema nikakve veze shodno istim, jer se u ovakvim praonicama rublja odjeća  pere po standardnim principima i načelima poput kućnih perilica samo je razlika u kapacitetima, kraćim ciklusima pranja te sušenja, potrošnji električne energije, amortizaciji istih, te ušteda na deterdžentima i omekšivačima.

U Sjedinjenim Državama ima više od 35.000 praonica. Slične usluge postoje u Ujedinjenom Kraljevstvu i nekim drugim zemljama poput Australije, Novog Zelanda, Izraela. Evolucija samoposlužnog pranja rublja vidljiva je u posljednje vrijeme i kod nas te nama susjednim zemljama, gdje će usluge za ovom vrstom biti sve više u porastu jer korisnici za istom su gotovo svi od studenata, turista, iznajmljivači stanova, hosteli, poslovni subjekt itd.